h1

2 Cities, 1 River, and many Treasures – Budapest

May 19, 2007
h1

Let’s go Eastern Europe

May 5, 2007



The Holiday wish List:
where you going on holiday? Kayaking in the Andes, golfing in Portugal or sunbathing in Thailand? Face it, everybody needs a holiday from time to time. A change of air, a different environment, meeting new people or simply taking time for yourself can really be of benefit. How many times do people asking “where shall we go this year?” Is it to be hot or cold, adventure or boring, sun or shopping, city or countryside? – wherever the destination of holiday, I might need some new shoes – help!

There are as many different holiday options as there are people wanting to take a holiday! So I checked my holiday wish list and trying to figure out which country I would love to visit this time. Cuba – too far for 1 week holiday, Transsiberian will be different but again not enough for 1 week only. Then Eastern Europe ….. mm.. yeah Let’s go to Eastern Europe, and Budapest seems a great destination. Why?

1.Splendid location
Budapest was created by the unification of Buda and Obuda on the hilly west bank of the Danube and Pest on the flat east bank in 1873. About 30 years before that the first of the present 9 bridges, the Chain Bridge, was constructed. Today in has become the symbol of the city. The Buda view including the Castle District with the royal palace and the Matthias Church, and Gellert Hill with the Citadel is a World Heritage site.
2. City of medicinal baths
Budapest is the world’s only city and capital where there are more than 80 thermal springs and wells. From these about 70 million litres of water come to the surface daily. The number of baths in the capital which are fed by natural medicinal springs or drilled thermal wells approaches fifty. Among these there are Turkish baths in their original state, open-air pools and elegant Jacuzzis, but hospitals and spa hotels serving all needs have also been built on the healing waters. Some medicinal waters are suitable for treating digestive complaints, kidney and metabolic diseases by means of drinking curses.

3. Caves and nature reserves
The Buda side is the capital’s green belt with popular spots for outings. Janos Hill, Szechenyi Hill, Hars Hill, Remete Hill and Harmashatar Hill are parts of the nature reserve area of Buda. Beneath the hills lie interconnected cave system. The country’s third longest(7.200m) stalactite cave, Palvolgyi cave, can be seen here as well as the Szemlo Hill cave, famous for its peastone formations resembling bunches of grapes.

4. Ancient roman culture
The medicinal springs were already known at the time of the Romans. Their town built in today’s Obuda was for this reason called Aquincum (aqua=water). The remains of the Roman towns, military camps, baths and aqueducts can still be seen in Budapest today. In the museum in Aquincum among the ruins and remains of the civilian town a portable water organ made in 228 can be seen.

* * * *

The Plan:

Plans, arrangement and preparations detailed. And now, money can be spend. After a few days browsing the net and I really want to make this trip perfect and fit with our budget. There’s some only travel company offered the package (incl. Flight, Hotel). but we decided to book directly at their own website for our flight. Sky Europe appeared to fly from Amsterdam to some other destinations in Europe. And if you’re lucky you can get a return ticket for only € 0.02 with plus € 50 airport tax. It is very cheap. It’s too good to be true. Too bad – no ticket available with that price on the date we wished to go. In the end we will fly to Budapest with KLM…. go Dutchies go..

I used the internet again to find a good place to sleep. I found many hotels, but eventually I saw this website with apartments, They offered a lot of privacy in the middle of the city centre of Pest with a very good deal price😉 The better choice than staying at the hotel.

                           

We will have 6 days exploring the city – It will be a lot to see. Budapest – Bratislava only 200km away. The capital city of Slovakia and Budapest – Vienna  only 245km.. hmmm…

Price:

Flight from € 60 – 250 per person incl. airport tax

Hotel/Apartment: from € 50 – 250 per night

Links:

Budapest Tourism  Office : www.budapestinfo.hu

Airlines: www1.skyeurope.com, www.klm.com, www.easyjet.com, www.wizzair.com, www.airberlin.com

Hotel/apartment: www.bookings.com, www.vrbo.com/vacation-rentals/europe/hungary

Taxi: www.bud.hu/english/transport/taxi

Rent a Car: http://www.avis.com/AvisWeb/home/AvisHome

PS: don’t forget to check whether you need a visa or not to get here!!!

Special Thanks to His Excellency Kang Denny Zain – The CEO from Balkan’s Women Trade Market Associatation for the information.

h1

Broek in Waterland

April 22, 2007

Broek in Waterland

 

Kalau pernah mendengar cerita Alice in wonderland… yang satu ini cerita tentang Broek in Waterland.Tapi Broek bukan gadis kecil berambut pirang seperti Alice. Broek adalah nama desa kecil nan-cantik, Broek in Waterland 52°26′N, 4°60′E adalah desa di propinsi North Holland, dengan penduduk sekitar 2350 jiwa. Letaknya hanya 8km Northeast Amsterdam.

Dulunya sih (sekitar abad ke 17-18) desa ini terkenal sebagai pemukiman para pelaut kaya dari Amsterdam. Makanya kebanyakan dari rumah-rumah didesa ini di bangun sebelum tahun 1850 ini tidak ada yang sama satu sama lainnya. Seperti desa kecil dengan rumah villa mungil. rumah-rumah dengan style yang berbeda dengan desa-desa sekitarnya ini sampai sekarang masih tetap mempertahankan design aslinya – yang menggunakan bahan kayu, Echt prachtige Huizen. Bener-bener deh rasanya saya pengin pindah ke desa Broek in Waterland ini. Desa kecil, cantik, dengan warna dominasi warna pastel untuk rumah2nya dan yang paling penting desa ini sangat bersih. hhhmmm… apa kah sudah waktunya untuk melihat site-makelar rumah???

Kalau sudah masuk musim semi seperti ini, selain bisa kita keliling dengan sepeda atau jalan kaki, kita juga bisa nyewa kano dan berkano-ria mengelilingi Broek in Waterland … kalau ada tenaga bisa nyebrang ke London.

Ada satu gereja didesa ini yang di bangun sebelum tahun 1400 yang pada saat itu di dedikasi-kan untuk Saint Nicolas.Semasa perang tahun 1573 Gereja ini terbakar dan di bangun kembali oleh penduduk setempat (Broekers) pada tahun 1628 dengan fondasi gedung yang lama.

******

The borough is a combination of well-known villages of which a good number stand on the Zuiderzee. Inland there stands Broek in Waterland. Traces of one of the richest women of the 17th century Netherlands East India Company era, Neeltje Pater, can still be found in and around the church. Many houses from that time with grey painted wooden facades have been preserved. In the middle of the countryside there stand the old reclamation villages of Ilpendam, Watergang and Zuiderwoude. The Waterland nature area is an important breeding site for meadow and marsh birds.Biking to Broek in Waterland from Amsterdam – follow the Volendam Route.Start your morning at 11 a.m. from Amsterdam get our bikes fitted and ready, and head off for the ferry across the Het IJ to North Holland.

We’ll enter the region – Waterland – and follow the cycle path along the Zeedijk passing old gabled houses in Durgerdam, Uitdam and to the former island of Marken – with its 13th century wooden houses and townspeople dressed in traditional costume.

We follow the inland sea to charming Monnickendam (scroll down to read the article) – boasting a beautiful harbor where its oldest trade, shipbuilding, is still thriving.

Pedaling still north along the water, we’ll stop by Katwoude to visit a working mill and a cheese farm to see how cheese is made.

Time permitting we will head east to visit Broek in Waterland and then across the Purmer Polder into Volendam.

h1

Broek in Waterland

April 22, 2007

Broek in Waterland

 

Kalau pernah mendengar cerita Alice in wonderland… yang satu ini cerita tentang Broek in Waterland.Tapi Broek bukan gadis kecil berambut pirang seperti Alice. Broek adalah nama desa kecil nan-cantik, Broek in Waterland 52°26′N, 4°60′E adalah desa di propinsi North Holland, dengan penduduk sekitar 2350 jiwa. Letaknya hanya 8km Northeast Amsterdam.

Dulunya sih (sekitar abad ke 17-18) desa ini terkenal sebagai pemukiman para pelaut kaya dari Amsterdam. Makanya kebanyakan dari rumah-rumah didesa ini di bangun sebelum tahun 1850 ini tidak ada yang sama satu sama lainnya. Seperti desa kecil dengan rumah villa mungil. rumah-rumah dengan style yang berbeda dengan desa-desa sekitarnya ini sampai sekarang masih tetap mempertahankan design aslinya – yang menggunakan bahan kayu, Echt prachtige Huizen. Bener-bener deh rasanya saya pengin pindah ke desa Broek in Waterland ini. Desa kecil, cantik, dengan warna dominasi warna pastel untuk rumah2nya dan yang paling penting desa ini sangat bersih. hhhmmm… apa kah sudah waktunya untuk melihat site-makelar rumah???

Kalau sudah masuk musim semi seperti ini, selain bisa kita keliling dengan sepeda atau jalan kaki, kita juga bisa nyewa kano dan berkano-ria mengelilingi Broek in Waterland … kalau ada tenaga bisa nyebrang ke London.

Ada satu gereja didesa ini yang di bangun sebelum tahun 1400 yang pada saat itu di dedikasi-kan untuk Saint Nicolas.Semasa perang tahun 1573 Gereja ini terbakar dan di bangun kembali oleh penduduk setempat (Broekers) pada tahun 1628 dengan fondasi gedung yang lama.

******

The borough is a combination of well-known villages of which a good number stand on the Zuiderzee. Inland there stands Broek in Waterland. Traces of one of the richest women of the 17th century Netherlands East India Company era, Neeltje Pater, can still be found in and around the church. Many houses from that time with grey painted wooden facades have been preserved. In the middle of the countryside there stand the old reclamation villages of Ilpendam, Watergang and Zuiderwoude. The Waterland nature area is an important breeding site for meadow and marsh birds.Biking to Broek in Waterland from Amsterdam – follow the Volendam Route.

Start your morning at 11 a.m. from Amsterdam get our bikes fitted and ready, and head off for the ferry across the Het IJ to North Holland.

We’ll enter the region – Waterland – and follow the cycle path along the Zeedijk passing old gabled houses in Durgerdam, Uitdam and to the former island of Marken – with its 13th century wooden houses and townspeople dressed in traditional costume.

We follow the inland sea to charming Monnickendam (scroll down to read the article) – boasting a beautiful harbor where its oldest trade, shipbuilding, is still thriving.

Pedaling still north along the water, we’ll stop by Katwoude to visit a working mill and a cheese farm to see how cheese is made.

Time permitting we will head east to visit Broek in Waterland and then across the Purmer Polder into Volendam.

h1

To Cave not To Cafe

February 26, 2007

Darkness Sensation!! Maret 31 – -April 1 2007

Wew ….. karena banyak temen2 yg minta untuk diadain trip caving lagi …
– terutama temen-temen yang gak kebagian ‘seat’ di NIGHT CAVING 27-28Januari kemarin
– juga temen2 yang “tertunda” trip nya karena urusan kantor yang tidak bisa dihindari,

so ……. akan dibuat trip Caving ke 3, di lokasi gua yang sama yakni BUNIAYU dan dengan beberapa upgrading tentunya:

1. jumlah peserta maksimal 36 peserta, dibagi dalam team @12peserta.
2. quota minimal peserta adalah 24 peserta, baru trip ini dapat berjalan.
3. ada adjustment biaya trip dibanding trip sebelum nya, dengan tujuan untuk perbaikan operasional kegiatan caving.
4. segala kekurangan di trip NIGHT CAVING lalu, akan kami perbaiki [tx masukan nya ya!]

***************************
so … call or sms to Gembong : 081514431102.

Di tunggu yah J

h1

Walking in The Rain – Mount. Halimun

February 26, 2007

after a couple of weeks postponed, finally 6 of us – salla, theres, charlie, nina, miumiu and moi – made it to Mt. Halimun National Park in Sukabumi area last weekend.

A leisure trekking to the largest mountaineous tropical rain forest in Java. The long & ‘tacky’ road that had to be taken to reach the area is the one of the reason we couldn’t made a ‘full’ exploration of the foreplanned spots to be visit and of course, the warm blanket in the cloudy weather made it more difficult…

one day is definetely not sufficient to do the exploration & to enjoy the biodiversity of flora, fauna, waterfalls, mountains offered by this forest!

Anyway, we did enjoy the 3 km jungle trekking, walking on the 100 m canopy trails (suspended bridges at about 25-30 meters from the ground and connected by 5 huge trees), dipping in Macan Waterfalls (what’s better that playing in the water after such a trek? ), smelling the afternoon breeze at Nirmala tea plantation **and saw the black eagle…. uugghh, he’s flying so beautifully!!). To end the day, watched glowing mushroom in the pitch dark nite at the jungle! It felt like seeing so many stars on the ground!!

‘Reserved’ for next visit to this misty forest: Citalahab Village, Curug Piit, Curug Cikudapaeh, Ciptagelar Village….

*from Sue

h1

Carnaval in Germany

February 26, 2007

 

Cerita karnaval-an

Orang yang berkostum warna-warni dengan berbagai karakter yang di bentuk dari imajinasi mereka, arak-arakan mobil hias, musik karnaval hangar bingar seperti Die karawane Zieht Weiter Dä Sultan Hät Doosch…. dan penjual makanan-minuman dimana-mana…so far sih saya hanya menemukan Bratwurst und Kartoffelsuppe dan bir.

 

Karneval mereka sebutnya di Jerman, di Indonesia, disebut pawai. Mungkin adanya pas perayaan 17-an atau hari kartini. Kalau karnaval disini sebernarnya berawal dari lebih ke tradisi Katolik, ceritanya sih selama 40 hari menjelang paskah merupakan masa puasa. Tidak seperti puasa orang-orang muslim, mereka hanya berpuasa pada hari jumat tidak makan daging, ada pula yang tidak merokok, pantang minum beralkohol dan lain sebagainya tergantung dari kepercayaan mereka masing-masing deh. Nah karena itu lah, saat-saat karnaval, saat dimana banyak orang untuk melakukan hal-hal yang biasanya tidak boleh dilakukan – tergantung juga sih dari sifat dan karakter manusianya itu sendiri.  

Sekarang ini tujuan karnaval lebih untuk masa-masa kebersamaan, dengan keluarga dan teman-teman. Saatnya mereka untuk tampil kompak, lucu, dan kocak.  Mereka pun bebas untuk menentukan pakai kostum apapun. Asal tidak nyaman dan hangat karena biasanya karnaval diadakan menjelang musim semi dan udara masih cukup dingin. Hehehe beda banget sama karnaval di Brasil, karena disana udah pasti pada pake bikini atau tidak pakai apa apa.  

Misalnya ada satu keluarga ; ayah – ibu – anak – bayi, berkostum kangguru atau juga tawon madu yang kiyut banget.  Kostum yang disukai oleh kebanyakan anak-anak dibawah 5 tahun adalah kostum-kostum binatang seperti anjing, dan macan dan yang lebih besar lebih senang memakai baju peri cantik atau bajak laut. Saya sempat takjub karena ada satu keluarga bajak laut yang bapaknya berdandan persis seperti Johny depp di Pirates of the carribien dan anaknya dengan kostum bajak laut kecil yang menggemaskan… hhihihi gemez ma bapaknya atau anaknya hayooooo ….. !!!

  Kita sempat juga bercengrama sebentar dengan seorang dokter lokal yang memakai kostum penari ballerina yang cantik dengan pipa tembakau cangklong yang selalu cantel di bibir hahaha lucu banget. Setiap tahun dia selalu berganti-ganti kostum. Tahun kemarin dia menjadi Kaisar Cina. Ada ada ajah idenya. Pokoknya gayanya abis-abisan deh. Dan berusaha untuk berbeda dari yang lainnya. 

Untuk orang
asia seperti saya, berpartisipasi untuk acara karnaval bukan suatu hal yang spontan. Disini orang lebih gampang untuk having fun dan bergembira. Dibuktikan bukan cuman anak-anak kecil atau orang-orang muda yang berpartisipasi tapi juga kakek nenek tidak mau ketinggalan dengan kostum mereka. Kebayang Mama Papa pakai kostum Elvis atau badut gendut… enggak mungkin lah yah?????
 

 

Di jerman, pusat karnaval terpusat di kota Köln (Cologne) dan dirayakan oleh kota-kota sekitar Sungai Rhine seperti: Mainz, Aachen, Bonn,  Dusseldorf dan Cologne. Mulai hari kamis, kota-kota sudah di penuhi oleh orang-orang yang berkostum. Pegawai-pegawai di supermarket, Supir bis, tua, muda semua memakai kostum yang menarik dan lucu. Puncak perayaan adalah pada hari senin (Rosenmontag – atau Senin Mawar) . Weiberfastnacht yaitu malam karnaval untuk para wanita. Hari Kamis sebelum Rosenmontag, dimana tradisi di jerman. Para wanita-wanita ini di perbolehkan untuk memotong dasi setiap laki-laki yang dapat mereka jangkau dan mencium laki-laki tersebut. Weiberfastnacht merupakan tanda hari di mulainya karnaval. Hahahaha every girls favorite J 

Sebelum puncak karnaval (Rosenmontag) di Cologne, hari-hari sebelumnya karnaval dirayakan di kota-kota diluar kota
Cologne. Saya nonton karvanal di desa
Solingen. Yang di hadiri oleh 15.000 orang saja. Disana penduduk berpesta 2 malam suntuk. Satu kota mabuk….. seru banget. Setiap sudut jalan penuh botol bir dan anak-anak muda yang mabuk, restaurant-restaurant riuh dengan musik karnaval. Malah seorang teman ada yang cuman minum bir aja selama 4 hari itu.  Malam pertama kita sampai hotel pukul 4 pagi dan hari kedua saya cukup sampai jam 1 malam karena besok paginya harus mengejar kereta ke Amsterdam, dan too bad tidak bisa ikutan pesta di Cologne. Kalau pun di bela-belain ikut pesta. Persediaan kostum sudah habis🙂 Hari pertama kita ke sebuah disko dan saya memakai kostum black angel – lengkap dengan sayap hitamnya. Dan hari kedua saya memakai kostum school girl yang di setrap karena nakal sekali. Hahahaha…
 

 

Parade yang di ikutin oleh anak2 dan orang dewasa dengan kostum-kostum mereka dan dengan mobil-mobil hias mereka memenuhi kota. Seluruh kota bergembira, seluruh kota bernyanyi, bergembira, bersedan gurau dan setiap kendaraan parade dan peserta parade melempar berbagai jenis permen, popcorn dan juga bir gratis. The city is turned upside down… Very nice.

  

Menurut berita, karnaval tahun ini di Koln dipenuhi orang 2 juta orang dari berbagai daerah di jerman dan luar jerman.  

Di Belanda, gaung karnaval lebih di rayakan di daerah selatan (Propinsi Brabant dan Limburg). Tema karnaval setiap tahunnya berubah-rubah, namun yang pasti selalu dengan kostum yang meriah, lucu dan pesta semarak di seluruh pelosok kota. 

Tahun depan lagi.. wah harus siap-siap kostum apa yang bagus buat karnavalan?